Mobirise

Kari Alonen

Kuva: Petteri Kivimäki

Kari Alonen (s.1953) on keskisuomalainen pitkän linjan kuvataiteilija, joka on tullut tunnetuksi sekä kantaaottavasta taiteestaan että kiven, lasin ja valon uudenlaisesta yhdistämisestä. Yhteiskuntakriittisyys ja huumori ovat lyömäaseita, joilla Kari ottaa kantaa näkemiinsä epäkohtiin. ”Huumorin sissi lyö tosikoiden armeijan”.

Kari aloitti uransa virkamiehenä, mutta hän huomasi pian, että taiteen tekeminen veti vahvemmin puoleensa kuin virastossa uran luominen. Myös järjestelmän epäkohdat saivat aikaan sen, että hän ei halunnut olla osa kyseistä järjestelmää. Päinvastoin, nämä kokemukset toimivat kimmokkeena kantaaottavalle taiteelle. Lopulta Karin kohdalla yrittämisen halu voitti epäonnistumisen pelon, ja hän lopetti virkamiesuransa aloittaakseen täysipäiväisen taiteen tekemisen ilman muuta toimeentuloa. Näin virkamiehestä tuli taiteilija.

Ensimmäinen yksityisnäyttely järjestettiin 1984. Pääosassa olivat liuskekivestä tehdyt kissaveistokset. Tästä alkoi Karin kivikausi, jolloin mottona oli ”käytä kiveä jo eläessäsi”. Pitäessään näyttelykierrosta pohjoismaiden vankiloissa 1990-luvulla teemalla ”Kiveä kiven sisässä”, Karissa heräsi positiivisten kokemusten myötä ajatus: ”Kiven sisässä on valoa”. Siitä lähtien hän on kehittänyt kiven, lasin ja valon yhdistämistä.

Viime vuosina Karin teoksissa on yhdistetty pronssia, lasia ja valoa. Tästä on syntynyt mm. kirjaveistoksia ”Järjen Valoksi”. Myöskin tätä päivää ovat monumentaaliset teokset.

Rohkea ja määrätietoinen materiaaleilla kokeileminen on tuottanut raikkaita ja uudentyyppisiä taide-elämyksiä. Erilaisten veistosmateriaalien yhdistäminen on osoitus siitä, että Karin muodot kehittyvät ja ovat jatkuvassa liikkeessä.